Search
Close this search box.

Очаква се одобрение на двувалентната COVID ваксина на Pfizer/BioNTech

Европейската агенция по лекарствата (EMA) е започнала преглед на адаптирана ваксина срещу COVID-19 от Pfizer/BioNTech, съобщи пресслужбата лекарствения регулатор.

Това е двувалентна ваксина, насочена към два щама на вируса SARS-CoV-2 – оригиналния щам, идентифициран за първи път в Китай, и подвариантите на омикрон BA.4/5, които в момента са причина за повечето случаи на инфекцията в Европа.

Прегледът (rolling review) включва бърза експертна оценка на данните веднага, когато те станат налични, и процесът продължава, докато се натрупат достатъчно данни, които дават възможност за официално одобрение и пускане на пазара.

Миналия месец EMA обяви, че е започнала текущ преглед на друга версия на ваксината на двете компании, която е насочена към оригиналния щам SARS-CoV-2 и подварианта на омикрон BA.1.

Въпреки че съществуващите коронавирусни ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу хоспитализация и смърт, ефективността на ваксината се оказа по–ниска, когато се появиха новите мутации на вируса.

Представители на Европейския съюз планират да използват двувалентни ваксини в есенната си ваксинационна кампания, като повечето случаи в региона вече доказано са причинени от подварианта BA.5.

EMA очаква нови ваксини, адаптирани към варианти на COVID, да бъдат одобрени до септември, но предупреждава, че е отворена за използване на ваксини, насочени към по-стария вариант BA.1 за тази кампания, като се има предвид, че ваксините, насочени към по-новите щамове BA.4 и BA.5, са по-назад по отношение на клиничните изпитвания.