Храненето е част от лечението на онкологичните заболявания

Какво представлява парентерално и ентерално клинично хранене

Храненето е съществена част от лечението на онкологичните заболявания. Всеки пациент следва да има хранителен план на базата на неговата възраст, пол, височина, тегло, здравословно състояние и ниво на физическа активност

Методите за ентерално и парентерално хранене се използват главно за доставяне на хранителни вещества на пациенти, които не могат да усвояват нормално храната или които имат нефункциониращи стомашно-чревни пътища.

Хранителните вещества се доставят под формата на течност и могат да вмъкват лекарства, както и храна. В някои хронични случаи пациентите трябва да се хранят през нощта, за да имат нормален живот през деня. Тези операции за хранене обаче са много различни в зависимост от ситуацията и нуждите на пациента.

ВАЖНО! Хранителните нужди на всеки индивид могат да се различават, Вашият лекарски екип може да Ви помогне да идентифицирате своите цели, свързани с храненето.

Европейската коалиция за пациенти с ракови заболявания (ECPC) препоръчва 8 въпроса, които всеки пациент да зададе на своя онколог, свързано с неговото здраве.

 1. Какво е текущото ми тегло?
 2. Важно ли е за мен да поддържам теглото си по време на лечението?
 3. Как мога да подобря апетита и храненето си по време на лечението?
 4. С какво препоръчвате да се храня по време на лечението?
 5. Има ли храни, които трябва да избягвам?
 6. Какви са моите варианти, ако нормалният ми ежедневен хранителен прием е недостатъчен?
 7. Трябва ли да приемам витамини или антиоксиданти по време на лечението?
 8. Как мога да поддържам физическата си активност по време на лечението?

За повече информация виж ТУК.

Според нас, медицинските онколози, не отдават подходящото значение на храненето и физическата активност при взаимодействие с пациенти с онкологични заболявания.

От направено проучване между 907 онкоболни и оцелели от онкологични заболявания е зададен въпрос, ­Вашият лекар/онколог, насочи ли Ви към специалист по хранене? – 77% не; 23% – да.

Когато пациентите не са в състояние да се хранят, дори с помощ, е необходимо да се осигури изкуствена хранителна формула, особено когато са в безсъзнание или имат патология – особено когато са оперирани в храносмилателния тракт, както и тънки и дебели черва.

Каква е разликата между ентерално и парентерално хранене?

Има два различни вида изкуствено хранене: ентерално и парентерално (интравенозно) хранене.

При ентералното (прекъснато и непрекъснато) хранене се въвежда назогастрална или орогастрална сонда и се въвежда тази медицинска храна, директно в областта на чревния тракт, където могат да се усвоят.

При парентералното хранене, чрез инфузия се вкарва комбинация от хранителни вещества интравенозно в кръвния поток на пациента. Тези хранителни вещества са комбинация от захари, соли, витамини, аминокиселини и микроелементи.

Засега и двата вида такова хранене се осъществява само в лечебни заведения, за разлика от страните в ЕС, където това може да стане в домашни условия или специални дневни центрове.

При парентералното се доставят директно хранителни вещества в кръвта и този метод е по-скъп от ентералния.

Засега и двата метода не са в необходимото ниво достъпни и използвани в лечебните заведения и много често пациентите се дехоспитилизират преди да могат да преминат на нормално хранене и настъпват драми в семейството, как да се осигури, в какво количество каквато и да е медицинска храна. Има много такива случаи, за които асоциацията ни е била сигнализирана и сме съдействали за осигуряване на необходимата медицинска храна и консултации в дома на пациентите в цялата страна.

ПРЕПОРЪКИ :

 • Бъдете възможно най-стройни, без да имате поднормено тегло
 • Бъдете физически активни, най-малко по 30 минути на ден (препоръка на СЗО за всички хора от детската градина до напреднала възраст – 75+ години)
 • Яжте повече разнообразни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и варива
 • Ограничете консумацията най-вече на червени меса (говеждо, свинско, агнешко) и избягвайте преработени меса, тип колбаси
 • Избягвайте консумация на алкохол, ограничете консумацията на солени храни
 • След лечение, оцелелите от онкологични заболявания трябва да спазват препоръките за превенция на рака
 • Скрининг за хранителен риск, когато ИТМ (индексът на телесната маса) е по-малък от 25. Има загуба на теглото по време на последните 3 месеца, а нормалния диапазон на ИТМ е между 20-25.