Search
Close this search box.

Европа остава без лекарства, ако конфликтът между Китай и Тайван се задълбочи

  • Наложат ли санкции на Пекин, веригите за доставки прекъсват и в Стария континент няма да има антибиотици
  • ЕС днес е изпаднал в тотална зависимост от Азия за достъпа до болкоуспокояващи, медикаменти за сваляне на температура и за високо кръвно

Ситуацията с доставката на важни компоненти за европейската фармацевтична промишленост е драматична заради нарастващото напрежение между Китай и Тайван и скоро може да се превърне в катастрофа, предупреждават хора от бранша на Стария континент. 

IMAGE 14593320 0 0

“Кризата с Тайван може да доведе до пълна липса на някои лекарства”, казва Роберта Пицакоро, която е шеф на базирана в Милано компания, внасяща на европейския пазар около 300 различни съставки, употребявани в производството на медикаменти.

През последната година конфликтът около статута на Тайван се изостри прекалено много. Някои анализатори дори са на мнение, че

не от Украйна, а именно от този регион може да пламне третата световна война

Островът се самоуправлява, но Китай го смята за своя територия и редовно провежда наоколо големи военни предупредителни учения. САЩ на свой ред са готови да бранят Тайван в случай на китайска инвазия.

Няма яснота колко дълбоко в конфликта може да бъде намесена Европа, но едно е очевидно – веригите за доставки за Стария континент ще бъдат сериозно засегнати.

180-километровият Тайвански проток, който разделя двете страни, е един от най-натоварените морски маршрути в света и основен транспортен канал за доставка на медицински и фармацевтични съставки, припомня изданието “Политико”. И перспективата за възможни санкции, подобни на тези, наложени на Русия заради нападението над Украйна, опъва нервите на хората, които се занимават с производство на лекарства в Европа.

“Ако Китай атакува Тайван и ние им наложим санкции както стана с Русия, целият фармацевтичен пазар ще се преобърне с главата надолу. Всеки знае това, но малцина го казват. Ние нямаме почти никакви алтернативи”, посочва отговорно лице от индустрията.