Search
Close this search box.

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в болница „Чирков“

Кардиохирурзи от университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха за първи път у нас нова генерация изкуствено сърце Heart mate III. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия.

37-годишният мъж е постъпил в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност, със симптоми на задух, сърцебиене и умора. Помпената функция на сърцето му е била отслабнала драстично и е достигала 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето, докато изчака подходящия донор.

Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков, който имплантира изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация. Българските пациенти вече ще са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства. Болница „Чирков“ е единствената болница в България, в която се поставят изкуствени сърца от най-ново поколение. Изкуственото сърце се заплаща от НЗОК. 

В края на октомври миналата година в лечебното заведение имплантираха успешно изкуствено сърце на още един млад мъж. Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е изписан от друга болница. 

Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен начин на живот, без тежка физическа работа. Те носят малка чанта с две батерии, включени към компютър, които се зареждат периодично. При необходимост фирмата производител има грижата да заменя батериите.