Гърция: Сменят ръководствата на държавните болници заради лошо управление

Предстои обновяване на болничния сектор с европейски средства

До края на годината ръководствата на всички държавни болници ще бъдат сменени, заяви министърът на здравеопазването Михалис Хрисохоидис.

Преди дни той уволни управителния съвет на болницата „Света Олга“ в Атина заради лошо управление. Заместник-министърът на здравеопазването Димитрис Варцопулос извърши инспекция на болницата и потвърди ужасните условия, особено по отношение на стандартите за хигиена и безопасност. Правителството е планирало необходимите ремонти да започнат през следващите месеци, за да коригира ситуацията.

Наред са останалите държавни лечебни заведения. Във всички анкети за оценка на политиката на правителството гърците посочват лошите условия за лечение на държавните лечебни заведения.

Хората смятат, че кабинетът на Кириакос Мицотакис не отделя достатъчно средства за здравеопазване, условията в болниците са лоши и с месеци се чака пациентите да бъдат оперирани.

В някои болници дори настаняват болните по коридорите.

Министър Хрисохоидис заяви, че в много от случаите ръководствата на болниците нямат оперативна програма и създават трудности за пациентите, които се принуждават да се обърнат към частни клиники.

Средствата по плана за възстановяване и правилно функциониране на държавните здравни заведения ще се получат от Европейския съюз. В страната функционират 130 държавни болници и 150 поликлиники