Search
Close this search box.

В Косово: Клиника прави безплатна реконструкция на гърди за всички жени, боледували от рак

Клиниката по пластична хирургия в Косово и реконструиращите пластични хирурзи за първи път
предлагат безплатна реконструкция на гърди за всички жени, боледували от рак на гърдата,
съобщава КосоваПрес.

Инициативата носи името „Да върнем усмивката на жената“ и ще се извършва в косовския университетски клиничен център (QKUK).
Началото на подобни интервенции в Косово идва през октомври – световния месец за повишаване на осведомеността за рака на гърдата. Директорът на дружеството на пластичните хирурзи в Косово Юлбер Зейнулаху каза за КосоваПрес, че реконструкциите на гърди ще бъдат извършвани благодарение на събрани дарения и че такъв тип интервенции има и в други страни по света, а в Косово също са били нужни.

„Бяхме подтикнати от това, че виждаме нуждите на жените, че те имат нужда от реконструкция (на
гърдите) след като са преборили рака. Психологическият аспект (на болестта) натоварва
много и искахме да създадем специален фонд, както е в другите държави, чрез косовския университетски клиничен център и дарения от чужбина. Осигурили сме няколко импланти, които да повдигат кожата, тъй като (в повечето) случаи липсва едната, а по-рядко – и втората“ гърда на жената, каза Зейнулаху.

Той допълни, че реконструкцията е много скъпа в частните клиники и призова всички жени да се
поинтересуват от този модел на „запълване“ на гърдата, тъй като процедурата, която се извършва в
QKUK, е напълно безплатна. Пластичният доктор Санийе Абази каза, че даренията във фонда са събрани от неправителствени организации с цел жените с рак на гърдата да бъдат подпомогнати. Тя добави, че реконструкцията на гърдите има голямо въздействие върху самочувствието на жените, преборили болестта.

Доктор Абази каза, че интервенцията, която се предлага за първи път в косовския университетски
клиничен център, е била добре посрещната от жените в Косово и призова всички, които имат нужда от такава операция, да дойдат на преглед. Косовската гражданка Арниса Османи, която е
преодоляла предизвикателството на болестта и е решила да се подложи на реконструкция на гърдата, заяви, че такава операция е предпочитана от всяка жена, която е преминала през рак на гърдата, и допълни, че винаги е нужна консултация с професионални хирурзи.

Да припомним, ракът на гърдата (рак на млечната жлеза – РМЖ) е онкологично заболяване, възникващо в епителните клетки на млечните жлези или канали, от което страдат основно жени. То е едно от най-социално значимите заболявания в света и засяга около една от всеки осем жени в страните със средна продължителност на живота над 70 г.

В световен мащаб рак на гърдата се среща при около 1.7 милиона жени всяка година и е причина за около 500 000 смъртни случая. Той е вторият най-често срещан рак в света, но е най-диагностицираният при жени.

Според Национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8 % от всички онкологични заболявания при тях. 72,8% е пет-годишната релативна преживяемост от рак на гърдата в България. Тя е 11,1% – по-ниска от средната за Европа (83,9%). В сравнение с повечето други видове рак, този на гърдата има доста благоприятна прогноза. Това се дължи от една страна на възможността за ранно откриване на заболяването чрез мамограф, а от друга – на множеството ефективни терапевтични възможности. Това е и причината ракът на гърдата да е на пето място като причина за смъртност сред онкологичните заболявания по света.

До момента профилактичните прегледи за рак на млечната жлеза бяха задължително съпроводени с мануално изследване за жени до 50 г., а при жени над 50 г. се извършваше мамография на всеки 2 години. От 2022 г. към мануалното изследване на млечни жлези за жени до 50 г. се добавя и ултразвуково изследване.