Search
Close this search box.

Д-р Колевски: Антибиотици трябва да се предписват след микробиологично изследване и антибиограма

В „Александровска“ е въведена строга система за изписване на антибиотично лечение и разрешаване на стратегически антибиотици, каза той

Проблемът с безразборната употреба на антибиотици у нас е много сериозен и политиката, която се води срещу нея, трябва да бъде не просто политика на една болница, а на всички. Това заяви пред БНР микробиологът д-р Александър Колевски – началник на Лабораторията по микробиология в Александровска болница.

Той обясни, че в УМБАЛ „Александровска“ е изградена строга система за изписване на антибиотици, като за последното – пето ниво, в което се прибягва до най-мощните стратегически антибиотици, разрешението се издава от лекарски консилиум, съставен от петима специалисти.

„Изписват се антибиотици без да има направено микробиологично изследване и антибиограма и това трябва да се промени“, категоричен беше д-р Колевски.

По думите му масово се изписват антибиотици като емпирична терапия и за вирусни инфекции. А диагностиката на бактериалните и вирусните причинители на инфекции е изключително напреднала и вече е достигнала до ниво, при което в рамките на часове може да се получи точен отговор на този въпроси.

„Бързият тест за най-разпространените респираторни вируси излиза след 20 минути. Въз основа и на кръвна картина може да се установи дали инфекцията е вирусна или не. Но за успокоение на родителите се изписва антибиотик като антипиретик“, каза специалистът.

Той подчерта, че България, Румъния, Гърция и Сърбия са в червената зона по резистентност за много микроорганизми и антибиотици, а за някои сме в тъмночервената зона.

Специалистът обясни, че всяка една инфекция, която е причинена от полирезистентна бактерия, е трудна за лечение, независимо на кой орган е – на белия дроб, на уринарния тракт или пък един отит. Тогава тя предполага лечение с няколко антибиотика, което обаче е без гарантиран резултат.

Д-р Колевски припомни едно често отправяно предупреждение от специалистите – че в един момент ще се окаже, че лекарите няма с какво да лекуват.

Микробиологът коментира и темата за електронното предписване на антибиотици, което по думите му е една чудесна идея, съпътствана обаче от едно голямо „но“. „Това „но“ е, че изписването на антибиотик трябва да бъде верифицирано с микробилогичен резултат, в който антибиограмата съответства на изписания антибиотик“, подчерта д-р Колевски.

Специалистът цитира прогноза на СЗО, според които през 2050 г. в света ще умират годишно 10 млн. души от полирезистентни щамове.

„Това е в пъти повече от онкоболните, болните със сърдечни проблеми, болните с ендокринни проблеми“, заключи специалистът.