Search
Close this search box.

Преяждането по Коледа, вредно за нашето здраве

„Всичко хубаво на този свят или е забранено,

 или е аморално,

или от него се пълнее.“

Тази мисъл на френския писател Андре Мороа е особено актуална по време на Коледните и Новогодишни празници, които по традиция са свързани със струпване на хора и обилно хранене. Срещата с любими хора поддържа добро състояние на духа.

Коледа и Нова година чукат на вратата ни, и освен с подаръци, забавления и коледна украса свързваме отбелязването им с вкусната храна и обилната трапеза. Факт е обаче, че именно в този период на годината спешните кабинети се пълнят с хора, които са прекалили с храната и алкохола.

Обикновено до преяждане по празниците се стига по един и същ начин: всички сядат пред трапеза, отрупана с вкусотии и неусетно увлечени в разговори, поглъщат необичайно количество ястия и напитки.

Внезапна свръхконсумация – как се отразява на тялото ни?

Ако преди подобно преяждане и препиване даден човек е бил на пости и е приемал само растително-млечни продукти, внезапната свръхконсумация създава значителен стрес за неговата обмяна.

Празниците често са критични за организма ни, особено ако не съумеем да преценим количеството храна и алкохол, които поемаме. Преяждането и напиването се отразяват зле най-вече на стомаха, жлъчката, черния дроб, панкреаса и не на последно място, на кръвната захар.