Search
Close this search box.

Кипър се бори с „културата на цезаровото сечение“

Професията „акушерка“ в островната страна бе призната от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство

Кипър се бори с „културата на цезаровото сечение“, подготвя стратегия за естественото раждане

Акушерките в Кипър обявиха, че включването на тяхната професия в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство е вече факт, съобщава cyprus-mail.com.

„За нас е огромна чест, че акушерството като знания, умения и практики вече е част от световното нематериално културно наследство и ЮНЕСКО призна това“, коментира Стела Леонтиу, ръководител на Националната организация на медицинските сестри и акушерките.

От организацията обаче са категорични, че този успех може и трябва да допринесе за рационалното интегриране на традиционните знания с постиженията на съвременната медицина. Кипърските акушерки изразяват решимост да допринесат за намаляване на ражданията чрез цезарово сечение, които имат много голям дял в общия брой раждания в страната.

През 2020 г. 61% от ражданията в островната страна са били чрез цезарово сечение, през 2021 г. няма особена промяна – делът им е 58,9%, което отрежда на Кипър първото място в Европа по този показател.

Сега на раждането се гледа като на болест. Забравили сме, че раждането е част от природата“, казва Стела Леонтиу.

Преди няколко десетилетия раждането в Кипър е изисквало присъствието на „mammou“ – акушерка в дома. Акушерката често е била придружавана от помощничка – „karkiovastousa“, която е трябвало да дава кураж на родилката и да я подкрепя. 

Сега нещата са коренно променени, но в другата крайност – жените раждат в болница, но най-често избират цезаровото сечение, казват от асоциацията.

Неотдавна министърът на здравеопазването Попи Канари обяви, че ръководеното от нея министерство подготвя стратегия за естествено раждане и скоро тя ще бъде обсъдена в кабинета.

Във встъпителното си слово на научната конференция по сестринство и акушерство в Катедрата по сестринство на Кипърския технологичен университет (Tepak) тя подчерта, че новата стратегия има за цел да увеличи възнаграждението за естествено раждане и да подобри ролята на акушерките.

Стратегията на Попи Канари за насърчаване на естественото раждане се разработва от началото на нейния мандат като министър и очакванията са мерките, заложени в нея, да доведат до реални промени. 

„Трябва да се противопоставим на „културата на цезаровото сечение“, която се е утвърдила в кипърското общество“, коментира Стела Леонтиу.