Search
Close this search box.

3 пъти е спаднала детската смъртност у нас след 2000 г.

През 2022 г. детската смъртност по света достига исторически минимум, сочи нов доклад на ООН

Въпреки напредъка, приблизително 4,9 милиона деца умират преди петия си рожден ден, което е 1 смъртен случай на всеки 6 секунди някъде по света

Броят на децата, починали преди петия си рожден ден, е достигнал исторически минимум, намалявайки до 4,9 милиона през 2022 г., според последните оценки, публикувани днес от Междуведомствената група на ООН за оценка на детската смъртност. 

Докладът разкрива, че днес оцеляват повече деца, отколкото когато и да било преди, като от 2000 г. насам смъртността на децата под 5-годишна възраст в световен мащаб е намаляла с 51%. Няколко държави с ниски и средни доходи са изпреварили този спад, което показва, че напредъкът е възможен, когато се отделят достатъчно ресурси за първични здравни грижи, включително за здравето и благосъстоянието на децата. Камбоджа, Малави, Монголия и Руанда, например, са намалили смъртността при децата под 5-годишна възраст с над 75 % от 2000 г. насам. 

„Зад тези цифри се крият историите на акушерките и квалифицираните здравни специалисти, които помагат на майките да родят безопасно своите деца, на здравните работници, които ваксинират и предпазват децата от смъртоносни болести, и на здравните работници в общността, които правят домашни посещения, за да подкрепят семействата и да осигуряват адекватна помощ за децата относно здравето и храненето им „, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която допълни: „Благодарение на десетилетията на ангажираност от страна на отделни хора, общности и нации, за да достигнат до децата качествени и ефективни здравни услуги, ние показахме, че разполагаме със знанията и инструментите за спасяване на човешки животи.“ 

Данните показват също, че въпреки този напредък все още предстои дълъг път, за да се сложи край на всички предотвратими смъртни случаи при децата и младежите. В допълнение към 4,9 милиона души, загубили живота си преди да навършат 5 години – почти половината от които са били новородени – още 2,1 милиона деца и младежи на възраст 5-24 години също са загубили живота си. Повечето от тези смъртни случаи са концентрирани в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.  

Тази трагична загуба на живот се дължи предимно на предотвратими или лечими случаи, като преждевременно раждане, усложнения по време на раждането, пневмония, диария и малария. Много животи биха могли да бъдат спасени при по-добър достъп до висококачествени първични здравни грижи, включително основни, евтини интервенции, като ваксинации, наличие на квалифициран медицински персонал при раждането, подкрепа за ранно и продължително кърмене, както и диагностика и лечение на детски болести. 

„Макар че е постигнат положителен напредък, всяка година милиони семейства все още страдат от опустошителната загуба на дете, често още в първите дни след раждането“, заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус .  „Мястото, където се ражда едно дете, не трябва да определя дали то ще живее или ще умре. От решаващо значение е да се подобри достъпът до качествени здравни услуги за всяка жена и дете, включително по време на извънредни ситуации и в отдалечени райони.“ 

В качеството си на доверени членове на общността патронажните сестри и здравните медиатори играят важна роля в предоставянето на животоспасяващи здравни услуги на децата и семействата във всяка общност, като например ваксинации, тестове и лекарства за смъртоносни, но лечими заболявания, както и подкрепа за храненето. Те трябва да бъдат интегрирани в системите за първична медицинска помощ, да получават справедливо заплащане, да бъдат добре обучени и да разполагат със средства за предоставяне на грижи с най-високо качество. 

Проучванията показват, че детската смъртност в страните с най-висок риск би могла да намалее значително, ако интервенциите за оцеляване на децата в общността  достигнат до нуждаещите се. Само този пакет от интервенции би спасил милиони деца и би осигурил грижи по-близо до дома. За подобряване на детското здраве и оцеляване е необходимо интегрирано управление на детските болести – особено на водещите причини за смърт след раждане, острите респираторни инфекции, диарията и маларията. 

Въпреки че глобалните цифри показват признаци на напредък, съществуват и съществени заплахи, които застрашават оцеляването на децата в много части на света. Сред тях са нарастващото неравенство и икономическа нестабилност, нови и продължителни конфликти, засилване на въздействието на изменението на климата и последиците от COVID-19, които могат да доведат до застой или дори до заличаване на  на постигнатото и до продължаваща ненужна загуба на детски живот. Вероятността децата, родени в най-бедните домакинства, да умрат преди да навършат 5 години, е два пъти по-голяма в сравнение с най-богатите домакинства. Вероятността децата, живеещи в нестабилна или засегната от конфликти среда, да умрат преди да навършат 5 години, е почти три пъти по-голяма в сравнение с децата в други страни. 

Данните за детската смъртност в България сочат, че тя също е намаляла значително: между 2000 и 2022 г., коефициентът на детска смъртност до 5 г. спада от 18 на хиляда до 6 на хиляда. За децата до 1 г. възраст тя е 4.8‰, което, въпреки положителните тенденции на спад, си остава значително по-високо от средната за стойност за ЕС (3.2‰ през 2021 г.). Налице са значителни регионални различия в показателя, като в някои области (напр. Сливен и Монтана) той е над два пъти по-висок от средното за страната. 

„Данните за България сочат значителен напредък по отношение на намаляването на детската смъртност през последните десетилетия. Въпреки това България изостава от средните нива за Европейския съюз и за да бъдат достигнати те, има нужда от сериозни инвестиции в системата за първични здравни грижи, включително въвеждане на система от патронажни грижи в общността, които да достигнат до всички деца и семейства, които се нуждаят от тях. “ – заяви Кристина Де Бройн – представител на УНИЦЕФ в България. 

При сегашните темпове 59 държави няма да успеят да постигнат Глобалните цели за устойчиво развитие относно смъртността сред децата под 5-годишна възраст, а 64 държави няма да успеят да постигнат целта за смъртността сред новородените. Това означава, че до 2030 г. около 35 млн. деца ще умрат, преди да навършат петата си година – смъртност, която до голяма степен ще бъде понесена от семействата в Африка на юг от Сахара и Южна Азия или в страните с ниски и средни доходи. 

>> Вижте целия доклад тук.