Search
Close this search box.

Проучване: Тромбектомията е ефективна и при пациенти с масивен исхемичен инсулт

Използването на тромбектомия може значително да помогне на пациентите с тежки инсулти, причинени от блокирани кръвоносни съдове в мозъка. Това показват резултатите от изследването TENSION, координирано от професор д-р Гьоц Томала от Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf в Хамбург и професор д-р Мартин Бендзус от Universitätsklinikum Heidelberg, представено у нас от Асоциацията за инсулт и афазия. Предвижда се резултатите от проучването да проправят пътя за по-широко разглеждане на този подход за по-голям брой пациенти в бъдеще.

Изследванията за тромбектомия, завършени преди TENSION, включваха много ограничени групи пациенти с инсулт. Те показваха, че ако се използва при пациенти с инсулт с малък мозъчен съсирек, тромбектомията значително намалява нивото на тежко увреждане след инсулт или смърт, като възстановява притока на кръв и следователно ограничава увреждането на мозъка и инвалидизацията на пациента.

Целта на TENSION е да определи дали е безопасно и ефективно да се прави тромбектомия при пациенти с така наречените „разширени инфаркти“, т.е. по-големи области на увреден мозък в сравнение с предишните проучвания. Пациентите са били в състояние да се включат в изпитването до 12 часа след появата на симптомите, като допълнително се включва и друга по-голяма група пациенти, включително например тези, които са имали инсулт през нощта или вероятно са забавени при стигането до болница. Оборудването, използвано в изпитването, е  използвано в клиничната практика, така че резултатите да могат лесно да бъдат прехвърлени в ежедневната практика.

Проучването е проведено от 17 юли 2018 г. до 21 февруари 2023 г. и включва 253-ма пациенти от осем европейски страни, определени на случаен принцип. От тях на 125-има пациенти е назначена ендоваскуларна тромбектомия, а 128 са получили медикаментозна терапия. 

insult 20240327

„TENSION предостави доказателства за ефективна терапевтична интервенция при пациенти с тежък инсулт. Това означава, че можем да постигнем по-добри индивидуални резултати за пациентите и да избегнем увреждане, свързано с инсулт при по-голям брой пациенти. В икономически аспект новите насоки за лечение, основани на нашите открития, ще помогнат за намаляване на разходите, свързани с инсулт“, казва проф. Гьоц Томала.

„Най-накрая имаме доказателства, че това жизненоважно лечение може безопасно да се използва при по-голям брой пациенти с инсулт, отколкото се използва в момента. Това ще помогне за намаляване на риска от дългосрочно увреждане, което често се свързва с инсулт, и ще позволи на хората да се възстановят по-бързо. Призоваваме насоките за всички европейски страни да бъдат актуализирани възможно най-скоро, за да отразят тези нови доказателства, така че повече хора да се възползват от лечението“, заяви Арлийн Уилки от Stroke Alliance for Europe.