Search
Close this search box.

С 5 стъпки следим в телефона какви прегледи и направления имаме в здравното досие

Скоро ще подсеща и за профилактика и изтичащи срокове на рецепти за лекарства, които касата покрива
Пет стъпки трябва да направи всеки, който желае да следи в телефона си всяка промяна в здравното си досие. Чрез съобщение той ще бъде информиран, че е настанен в болница, например. А ако това не е вярно, ще може да подава сигнал за злоупотребата. Това става възможно чрез мобилното приложение еЗдраве, а достъпът до здравното досие става с QR код.

В момента досието на всеки съдържа данни за извършените медицински прегледи, лабораторни изследвания, издадени рецепти, направления, поставени ваксини, кръводарявания и болничен престой.

Ако човек има деца, то той може да види и тяхната здравна информация – като медицински бележки и прегледи. Електронното здравно досие съществува от януари 2021 година и е достъпно с електронен или облачен подпис. Но за да провери какви прегледи и изследвания има отразени в досието си, пациентът първоначално имаше достъп до него само през интернет страницата.

През септември 2022 година заработи и мобилното приложение еЗдраве. То е налично за iOS и Android устройства и може да бъде изтеглено безплатно от Apple Store и Google Play.

За да го отвори обаче, пациентът трябва да има квалифициран електронен подпис (КЕП) или облачен (мобилен) електронен подпис. Засега не са много пациентите у нас, които изпълняват изискването да имат КЕП. По данни на здравното министерство под 10% от гражданите разполагат със сертификати за електронен подпис. При отваряне на приложението потребителят трябва да сложи своя КЕП в компютъра и да отиде на портала https://my.his.bg/. От менюто “Профил” избира “Устройства” и след това “Добави”. Системата генерира еднократен и уникален QR код, а пациентът трябва да го сканира с телефона си.

IMAGE 17534353 0 0

В средата на март здравното министерство пусна промени в наредбата за функциониране на националната здравноинформационна система за обществено обсъждане. Те гласяха, че е-досието най-после ще стане достъпно без квалифициран електронен подпис. От лекарския съюз обаче се противопоставиха на тази идея, тъй като достъп до лична информация само с QR код би бил несигурен и по този начин данните не са защитени.

“Максималната защита на медицинските и личните данни е от първостепенно значение”, отговориха от министерството няколко дни по-късно и запазиха входа към досието да става само чрез КЕП или облачен подпис.

В приложението има няколко модула. В модул “Кръводарявания” са включени всички кръводарявания на пациента, подредени по датата на извършване. Достъпна е още информация за кръвна група с резус-фактор на кръводарителя, както и резултатите от придружаващите кръводаряването задължителни изследвания за СПИН/ ХИВ, хепатит B, хепатит C, сифилис, NAT тест. В модул “Личен картон” пък са добавени три категории с информация за височина, тегло, координати за връзка на пациента и контакти на близки при спешен случай.
Модул “Ваксини” съдържа данни за дата на предстоящи имунизации и последващи реимунизации с ваксините в задължителния имунизационен календар. В модул “Направления” се визуализира информация, когато едно направление за специалист е в процес на изпълнение.
Засега медицински данни отпреди години в електронните здравни досиета все още не са въведени. От “Информационно обслужване” обясниха, че скоро в е-досието ще има и друга информация като удостоверение за здравословното състояние на водач/кандидат – шофьор за управление на МПС,
карта за предварителен медицински преглед за започване на работа, предстоящи профилактични прегледи, информация за изтичане срок на издадено направление и на рецепти, заплащани от НЗОК и др.
От 29 септември 2022 г. досега над 60 хиляди българи следят здравната си информация от мобилния си телефон, показват данни на Информационно обслужване. Около 100 хил. пък са тези, които ползват досието си през лаптоп или компютър.