Search
Close this search box.

Управителен съвет на БАЗП

plamen2

Председател на УС на БАЗП

anna

Зам.-председател на УС на БАЗП

radina

Член на УС на БАЗП

denimir

Член на УС на БАЗП

yordanka

Член на УС на БАЗП

386735614 10219070772118948 392327231861387212 n

Международен координатор по проекти

Пламен Таушанов

Председател на Управителния съвет на БАЗП

Един от учредителите на организацията през 2002г. Адвокат в САК, магистър по право, магистър по педагогика, магистър по спортен мениджмънт; експерт по медицинско право, медицински инциденти, лекарски грешки; експерт в областта на спорта и здравето, спорт за всички, реализирал различни европейски проекти в България за спортуване на деца, ученици и граждани в свободното им време; здравословен начин на живот и отслабване, нарушен метаболизъм; превенция на заболявания и алкохолни и наркотични зависимости и др.


Участва в работната група по изработването на закона за здравето 2002-2003г.
Участие в разработване на първия законопроект за правата на пациентите, внесен в Народното събрание от Коалиция за България през 2002 г.; както и законопроектите през 2009 г., внесен от НДСВ и последен проект на закон за правата на пациентите, внесен от ГЕРБ през 2012 г.


През 2005 г., с УС на БАЗП участва в изграждане на областна структура на БАЗП (от журналисти, адвокати, лекари-експерти и пациенти по вид заболявания) и координиране на дейността й на национално ниво и кандидатстване на БАЗП през ноември, 2005 г. за приемане в Събранието на представителите и в ръководството на НЗОК в съответствие с чл. 7 на ЗЗО. и приемането ни през 2010г. за национално призната пациентска организация от МЗ и потвърдено през 2011 г.


От 2007 г. организира за първи път в РБългария провеждане на „Европейски ден на пациента” на 18 Април едновременно в 27-те страни-членки на Европейския съюз до 2017 г. включително.


Автор на идеята от 2009 г. представена в публичното пространство за създаване на фонд за обезщетения на увредени и заразени пациенти по подобие на френския модел – ONIAM, като е представена информация, че в РБългария има годишно не по-малко от 1000 т.нар. „лекарски грешки“.

Предлагал е на Министъра на здравеопазването, Министъра на вътрешните работи, ВКС, Висшия адвокатски съвет и Главния прокурор нормативни промени в Досъдебното производство и съдебно-медицинските експертизи.
Организира и участва в основната дейност на асоциацията от учредяването й от 2002 г. досега, включително и създава предпоставки и реализиране на диалог със съсловните организации, НС, МЗ, НЗОК, останалите български национално-представителни организации и международни пациентски организации.
Има принос в промени в законодателството, след които промени се определят и излъчват от 2010 г. досега представител от национално представителните организации в органите на МЗ и НЗОК, за да се чува гласа на пациентите в РБългария, като се излъчват представители в различни структури на здравеопазването.
Давал е становища и предложения по всички законопроекти, които са обсъждани в Комисията по здравеопазване от 2003 г. досега, както и становища по всички национални здравни стратегии.

Активно участва в „Партньорство за здраве“ на Министерски съвет, в Експертния съвет на „Българската коледа“ под егидата на Президентите на РБългария – Росен Плевнелиев и Румен Радев от 2010 г. досега, в Надзорния съвет на НЗОК, в Акредитацията на лечебни заведения и други.

Анна Илиева

Зам.-председател на Управителния съвет на БАЗП

Магистър по право и магистър-инженер по „Електроника и автоматика”, специалист в областта на медицинските и лекарските грешки, информираното съгласие, информационни технологии, има опит в работата в неправителствени организации, включително и като юрисконсулт.

Участва в дела за лекарски и медицински грешки. Член на Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“ към МЗ, член на „Етична комисия за клинични изпитвания“ към Министъра на здравеопазването, активно участва в организацията и провеждането на Европейския ден на пациента, съдейства за усъвършенстване на нормативната уредба, свързана с медицинските стандарти, Председател на организация „Аз дишам“ – за пациенти с болести на дихателните пътища, участвала в конгреси на „ЕСРС“.

Работи в „БАЗП“ от 2013 г. и е Областен координатор за София-област.

Радина Василева

Член на Управителния съвет на БАЗП

Доброволец в „БАЗП“ от над 10 години, придобит стаж в „БАЗП“, магистър по право, адвокат към САК.

Работила е като юрисконсулт в големи лечебни заведения, специализирала медицинско право, административно, гражданско и наказателно право.

Представител е по индустриална собственост. Има публикации в областта на лекарските грешки, консултира пациенти с редки заболявания, както и възможности за лечение у нас и в ЕС. Владее английски език. В момента в отпуск по майчинство.

Денимир Минев

Член на Управителния съвет на БАЗП

Специалист в областта на НПО за психосоциална подкрепа на жени и деца, жертви на насилие, насочване към медицински специалисти, държавни и неправителствени организации. Преподавател по английски език. Участва и организира провеждането на Европейския ден на пациента, дни на онкологични, детски болести, сърдечно-съдови и други заболявания, съвместно с научни дружества и други пациентски организации. Организира инициативи, свързани с профилактика на заболяванията и здравословния начин на живот. Областен координатор на БАЗП за Област Плевен от 2012 г.

Йорданка Жензарли

Член на Управителния съвет на БАЗП

Магистър по дипломация и международни отношения, магистър по английски и български език, заклет преводач. От над 12 години е доброволец в „БАЗП“, Председател на „Пациенти с генетични заболявания „Краниостеноза““ към БАЗП. Извършва консултантска дейност, симултанен и консекутивен превод при преговори, бизнес срещи и други мероприятия, участва в международни семинари по международни програми на държави-членки на ЕС, участва в редица форуми на европейски пациентски организации – EPF, ECPC и други.

Ренета Илиева

Международен координатор по проекти

От 5 години е в екипа на „БАЗП“ като адвокатски сътрудник и ръководител на проекти и програми.

Има редица международни участия във форуми и конференции в сферата на здравеопазването в ЕС. До момента е реализирала няколко международни проекта в консорциум с Европейски Алианс за обществено здраве (EPHA – European Public Health Alliance) за мръсния въздух: „Дизел и здраве“; „Чисти градове и чист въздух“; „Чист транспорт“.

Предоставя правни консултации за претендиране на отговорност от отделни доставчици на медицински услуги, свързани с незаконни действия за лишаване на пациентите от лечение в лечебни заведения, лишаване от лекарства, забавено лечение, наранявания и инфекции, медицински инциденти, отказ за плащане на извършени медицински услуги, клинични пътеки, услуги и други.

Понастоящем е студент в Нов български университет в магистърска програма „Право“, владее английски и испански език.